Traumaverwerking

Een trauma is een gebeurtenis of situatie waaraan iemand emoties heeft gekoppeld. De jassentechniek helpt bij traumaverwerking, PTSS en effectief loslaten

Wat is een trauma?
Traumaverwerking

Een trauma is een gebeurtenis waaraan iemand emoties en persoonlijke conclusies aan heeft gekoppeld, waardoor deze gebeurtenis door hem of haar als traumatisch wordt ervaren. Voor de duidelijkheid: het gaat dus niet om de gebeurtenis zelf, maar om de emoties en persoonlijke conclusies die wij aan deze gebeurtenis koppelen.

Op deze wijze kan een bepaalde situatie voor de een traumatische ervaring zijn en voor de ander niet. Voorbeelden van emoties die wij aan gebeurtenissen koppelen zijn; angst, verdriet, boosheid, onmacht, frustratie etc. Voorbeelden van persoonlijke conclusies zijn; vliegen is gevaarlijk, dat soort mannen of vrouwen zijn onbetrouwbaar, ik heb gefaald, ik ben niet goed genoeg, ik kan dit niet, etc.

Onverwerkte emoties slaan wij op in ons lichaam. Ons lichaam verkrampt hierdoor waardoor jij een gevoel van spanning of stress kunt ervaren. De persoonlijke conclusies ‘noteer’ jij op de harde schijf van jouw onderbewustzijn (vergelijkbaar met een computer). Op deze wijze vul jij jouw 'rugzakje'. De vulling van jouw rugzakje bepaalt hoe jij je voelt, gedraagt, reageert, oordeelt en denkt.

Een trauma hoef jij trouwens niet eens zelf door te maken. Ook door het zien van een akkelige gebeurtenis op tv of door het lezen ervan kun jij emoties opslaan in jouw lichaam en er tevens persoonlijke conclusies aan koppelen. Bijvoorbeeld na het zien van een vliegtuigongeluk stap jij met minder vertrouwen en spanning het vliegtuig in omdat je op TV een ongeluk hebt gezien.

trauma verwerking Een trauma kan trouwens jouw leven ernstig verstoren. PTSS bijvoorbeeld is een psychische aandoening die binnen de psychiatrie keurig in het hokje angststoornissen is ingedeeld. Bij PTSS gaat het vaak om een - levensbedreigende - gebeurtenis die door de betreffende persoon als zeer traumatisch is ervaren.

 


 

 

Bij elk trauma laten wij iets positiefs van onszelf achter!
Bij elk trauma verlies jij in meer of mindere mate vertrouwen. Hiermee bedoel ik vertrouwen in jezelf, een ander en/of in het leven. Wanneer jij belazerd bent door iemand met wie jij hebt samengewerkt zul je merken dat je minder vertrouwen een nieuwe samenwerking aangaat. Op vergelijkbare wijze kun jij ook andere positieve expressies zoals levensvreugde, doel, positiviteit, geloof, enthousiasme, vastberadenheid, passie, etc. verliezen na het doormaken en/of zien van een vervelende gebeurtenis.

Is het je wellicht opgevallen dat kinderen nog echt krom kunnen liggen van het lachen? Naarmate we ouder worden lijkt dat minder te worden. Nu weet jij waarom!

Traumaverwerking met de Jassentechniek
trauma verwerkenTraumaverwerking binnen de gezondheidszorg leert ons vaak mentaal om te gaan met een trauma. Regelmatig worden medicijnen ingezet om de posttraumatische fysieke en psychische symptomen te onderdrukken. Helaas lossen we daarmee het onderliggende probleem niet op.

 

 

Traumaverwerking met de Jassentechniek helpt je door de emoties en persoonlijke conclusies die jij - bewust of onbewust - gekoppeld aan een traumatisch ervaren gebeurtenis los te laten en tegelijkertijd jouw positieve expressies weer terug te halen.

Wanneer je dit doet, blijft de herinnering wel in stand, maar verliest het doorgemaakt trauma haar negatieve lading in jou!

In onze workshops of in een individueel - consult leer ik jou dit zelf - snel en effectief - te doen!

Traumaverwerking doe je met de Jassentechniek.