Stop met klagen

Wil je positieve veranderingen in je leven? Stop dan eerst met klagen. Hier 4 tips en oplossingen die je helpen om te stoppen met klagen.

Natuurlijk is er genoeg om over te klagen. Echter iedereen weet dat je met klagen het probleem niet oplost. Sterker nog, je houdt datgene waarover je klaagt in stand. Ik leg het uit.

Ongemerkt klagen we heel wat af op een dag. Ik denk dat je zult schrikken hoeveel een mens op een dag klaagt. Mannen trouwens net zoveel als vrouwen. Het begint vaak al in de ochtend waarbij we aangeven - om wat voor reden dan ook - slecht geslapen te hebben. Na een korte douche (Pfff, de shampoo is weer op) zijn we weer fris en klaar voor een nieuwe dag klagen en strijden tegen van alles wat wij - nota bene - zelf gecreëerd hebben in ons leven. Het maakt niet uit waarover, wij klagen! De één natuurlijk meer of minder dan een ander maar toch.

Mensen klagen - vaak ongemerkt - over zowel positieve als negatieve situaties en gebeurtenissen. Loopt je bedrijf eindelijk weer goed dan heb je het opeens weer te druk! Hebben we een huis met een mooie tuin, klagen we weer over het vele onderhoud. Ben je eindelijk afgevallen, klaag je over de broek die nu te ruim zit. En, er is natuurlijk altijd wel iemand slimmer, mooier, sportiever, succesvoller, etc. dan jou. Het lijkt er bijna op dat we niet positief mogen of durven te praten, we kloppen het zelfs regelmatig af uit angst dat het weer voorbij gaat.

Ook ik heb heel wat afgeklaagd in mijn leven. Totdat ik me besefte dat mijn geklaag niets anders was dan - bewust en/of onbewust - vragen om (negatieve) aandacht. Iedereen weet dat alles wat je aandacht geeft, groeit! Met klagen voed je eigenlijk datgene waarover je klaagt en houd je het in stand. Klagen en negatieve aandacht voeden je niet en dragen zo niet bij tot positieve veranderingen in je leven. Dus wanneer je niet tevreden bent met jezelf en/of jouw leven? Stop dan met klagen. Makkelijker gezegd dan gedaan want we zijn zo gewend om te klagen. Daarom hier een aantal tips en oplossingen die je daarbij helpen.

Tip 1: Word je bewust van jouw geklaag.
Denk eens terug aan vandaag en betrap jezelf erop wanneer en waarover je hebt geklaagd. Doe dit met een glimlach en verwijt jezelf niets.

Tip 2: Omarm datgene waarover je klaagde en laat onverwerkte ballast los.
Jouw omgeving en datgene wat zich daarin afspeelt is een weerspiegeling van wie jij bent en welke onverwerkte ballast jij - bewust of onbewust - als mens met jou meedraagt. Jouw omgeving vertelt jou zo als het ware waar je staat, wat jij met je meedraagt en hoe het met je gaat. 'Omarm' de situatie i.p.v. erover te klagen. Door je innerlijk niet meer te verzetten tegen datgene waarover je - eerder - klaagde ontspant het en komt er ruimte voor verbetering, genezing, oplossingen en kun je vervolgens datgene loslaten waardoor je iets hebt aangetrokken in je leven. Hoe kun je loslaten? Met behulp van het Boek 'De Jassentechniek' incl. CD met loslaatsessie kunt je dit zelf effectief doen. Tijdens een Jassentechniek workshop kun jij zelf leren ballast los te laten. Hierdoor ga je al veel positiever in het leven staan. Oja, vergeet niet je eventuele onbewuste onwil aan te pakken!

Tip 3: Verwoord het positief.
Verwoord zaken waarover je eerder zou klagen nu positief. Zeg bijvoorbeeld niet dat je druk bent, maar dat je blij bent dat je bedrijf eindelijk weer eens goed loopt. Vertel jezelf en anderen wat wel goed gaat i.p.v. wat niet goed gaat. Geef jezelf en anderen eens wat meer complimenten. Focus je weer op het positieve van jezelf en anderen i.p.v. eventuele tekortkomingen. Het is even wennen, maar geloof me, deze positieve levensinstelling trekt positieve ontwikkelingen aan en brengt je uiteindelijk veel - voedende - positieve aandacht, meer geluk en levensenergie.

Tip 4: Doe weer mee met het leven!
Nu is het zaak dat je ook weer bewust meedoet met het leven en - in je eigen tempo - datgene loslaat en oplost waar je eerder over klaagde. Wanneer je met de flow van het leven meegaat, zal het leven je daarbij helpen. Lees hier hoe je dat doet!

De Jassentechniek helpt je om te stoppen met klagen!