Over Ego - goed of slecht

 

    Over EgoVelen gebruiken het begrip 'ego' nog eens te pas en te onpas. Anders dan bijvoorbeeld een stoel kun je ego niet beschrijven, omdat je het niet kunt zien of vasthouden. Ego is iets ontastbaars, wat het moeilijk maakt het te begrijpen. Je kunt een heel blik literatuur opentrekken en dan nog ... Vanuit veel invalshoeken wordt er - overwegend - negatief naar ego 'gekeken' en over gesproken. Ik deed hier net zo hard aan mee! Een jaar geleden zag ik ego nog als iets negatiefs, iets wat gekoppeld is aan een handelswijze vanuit macht en controle. Deze behoefte aan macht en controle wordt op haar beurt weer gevoed door onze collectieve gevoelens van angst en onzekerheid. Nu nuanceer ik dat enigszins. Zetten we ons niet teveel af tegen het ego? Ik leg het uit. De ballast die wij hier bij ons dragen vormt direct of indirect onze persoonlijkheid. Elke vorm van persoonlijkheid is in mijn ogen: ego! Denk bij ballast aan negatieve gedachten, overtuigingen, levenspatronen, onverwerkte traumatische ervaringen etc. Dus zolang we - in welke vorm dan ook - ballast met ons meedragen, blijft ego bestaan, het 'eigene', dat wat ons anders maakt. Dus ja, ik heb ego ... en jij ook! Mooi, daar heb ik mezelf weer goed onderuit geschreven!

    Ego - anders bezien - is eigenlijk ook leuk en boeiend. Het maakt jou, mij anders dan een ander, terwijl we eigenlijk één zijn en we het Spel van het Leven met 'onszelf' spelen. Ego maakt het leven interessant en creëert uitdagingen. Er bestaat geen goede film zonder bad guys, toch? Ego of persoonlijkheid helpt ons - ieder in zijn of haar tempo - bewust te worden en te groeien.

    Echter, ego wordt hinderlijk wanneer wij (en onze omgeving als weerspiegeling van onszelf) er - op welke wijze dan ook - last van hebben. Hierdoor worden wij ons in meer of mindere mate bewust van de ballast die wij bij ons dragen. Dat is wellicht het moment dat wij iets van dat ego - lees ballast - kunnen, willen en mogen loslaten.

    Blog: Over Ego