Jezelf worden. Tips en oplossngen!

Waarom verlies in mijzelf zo in relaties met anderen. Hoe kan ik weer mijzelf worden en vol in mijn kracht staan?

Waarom woont u in het bos, vroeg Frederike, waarom woont u niet bij ons in het dorp? Omdat ik een eenling ben, zei de vreemde man. Eenlingen wonen op zichzelf. Wat is een eenling, vroeg Frederike? Iedereen is een eenling, zei de vreemde man, maar bijna niemand weet het. Frederike keek hem ernstig aan. Waarom niet? Omdat de meeste mensen bang zijn voor zichzelf. Ze willen liever samen eenzaam zijn. Ben ik ook een eenling? vroeg Frederike. Ja, jij ook, zei de vreemde man. Zal ik later ook een eenling zijn? vroeg Frederike. Dat hangt van jou af. Bedenk wel dat het heel moeilijk is om een eenling te zijn. Ieder mens wil je beïnvloeden. Iedereen wil zich met jou bemoeien, zodat je net zo wordt als zij. Want als je een eenling wilt zijn dan blijf je altijd een ander voor de ander en dezelfde voor jezelf. Dan blijf je vrij. Zorg dat je vrij blijft!

Hoe moet ik dat doen? vroeg Frederike zacht, ik ben vaak heel bang voor mensen, vooral op school. Ze schelden me uit omdat ik zo goed kan leren. Dat maakt niet uit, het gaat er om dat je niet bang bent voor jezelf. Eenlingen reageren altijd op zichzelf en nooit op de ander. Dus als de ander je uitscheldt, dan scheld je niet terug. Je vraagt je alleen af: waarom doet dat nou zo zeer in mij? Is dat mijn trots, is dat mijn onzekerheid, is dat mijn angst? En waarom wil ik nu zo graag terug schelden? Komt dat door de ander of komt dat omdat ik zo van schelden hou? Omdat ik nog zo veel gescheld in mij heb zitten? Vraag altijd aan jezelf en nooit aan de ander want anders komt er een ander in je wonen en weet je niet meer wie je bent. De vreemde man pakte een beukennootje van de grond en zei: ieder mens is als dit zaadje. De ander is alleen het water of het zonlicht, maar nooit het zaadje zelf. Dat zaadje zit in jou. Verbind je altijd met jouw eigen oorzaak en niet met de motieven van de ander. Zo maak je je vrij van de motieven van de ander. De ander taakt je alleen maar aan, zoals ook de regen of de zon alleen het zaadje aanraakt, maar niet weet of er een beukenboom of een dennenboom uit groeit. Of een roos, zei Frederike.
Precies, of een roos.

Niemand weet wat jij in je hebt. Dat moet je zelf ontdekken. De ander kan je niet raken als jij het niet in je hebt. Dus iedere keer als je door de ander wordt aangeraakt, of dit nu met vloeken gebeurt of met een compliment, met slaan of met een streling, iedere keer kun je iets over jezelf te weten komen. Dat is het mooie van de ander. Dat is het mooie als je een eenling bent. Een eenling doet dankzij de ander steeds nieuwe ontdekkingen over zichzelf. Eigenlijk kan de ander je dus heel weinig aandoen. Wees dan ook niet bang dat je de ander zou kunnen kwetsen want dat is niet mogelijk. Je kunt de ander alleen aanraken op de plek waar hij al gekwetst was. Maar dat is dan niet jouw ‘schuld’, dat heeft hij zelf gedaan. En het is ook aan hem of hij deze kwetsing vergroot of juist beter wil leren te begrijpen. Bemoei je niet met de ander maar laat hem vrij. Voel je niet gehinderd om alles te zegen wat je wilt zeggen, zo blijf je in evenwicht. Zo blijf je vrij van elkaar en geef je de ander geen macht over jou. Uit het boek: een gelukkig mens en andere geheimen van Theije Twijnstra

Vervolg door Hans de Waard

Waarom voelt het nu zo eenzaam om een eenling te worden? Waarom mis ik die ander zo en voel ik me zo leeg? Kennelijk voelde ik mij zonder die ander niet compleet.

We worden allemaal als eenling in deze werkelijkheid gekomen. De onverwerkte ballast die wij leven na leven (zelf geloof ik namelijk in meerdere levens) onbewust opbouwen en bij ons dragen, heeft ons een gevoel van afhankelijkheid, onzekerheid en angst gegeven.

Deze afhankelijkheid leidt tot beperkende 'verbindingen'. Je merk dat jij een verbinding hebt met een ander wanneer jij moe wordt wanneer je iemand ontmoet, aan iemand denkt of aan de telefoon hebt. Jij geeft dan namelijk zelf - levens - energie af aan de ander.
Naast levensenergieën geven we ook zogenaamde positieve expressies af aan de ander. Denk hierbij aan: doorzettingsvermogen, liefde voor jezelf, eigenwaarde, kracht, geduld, blijmoedigheid, vreugde, betrokkenheid, succes, etc. Hierdoor voelen wij ons niet meer compleet en één met onszelf.

Vergelijk jezelf eens met een ei. Wanneer jij één bent met jezelf, in jouw eigen kracht staat, is jou dooier volledig gevuld met al jouw levensenergie en positieve expressies.

Wanneer wij niet ons niet compleet voelen of ervaren, trekken wij - onbewust - mensen aan die de ontstane leegtes - in onze dooier - in het samenzijn compenseren of aanvullen. Dat 'aanvullen' geeft ons een gevoel van aantrekkingskracht, verliefdheid, vriendschap en tegelijkertijd een gevoel van wederzijdse afhankelijkheid. We leunen namelijk op elkaar. Door jou kan ik blijven 'staan'. Jij herkent dat in de uitgesproken woorden:

  • Mijn vrouw en kinderen vormen mijn fundament van waaruit ik succesvol kan zijn.
  • Door jou voel ik me blij en gelukkig.
  • Door jou voel ik me compleet.
  • Zonder jou had ik het niet gered.
  • Met jou kan ik mij pas ontspannen.
  • Door jou voel ik mij geborgen.
  • Door jou voel ik mij goed.
  • Door jou maak ik mij financieel geen zorgen.
  • Etc.

In mijn geval was het alsof ik een onzichtbare cirkel had gemaakt om mijzelf, mijn ouders, familie, partner, kinderen, dierbare vrienden welke mij een 'compleet' vervuld gevoel gaven. Dit ben ik ‘dacht’ ik, dit is wie ik ben. Hierdoor was ik geen individu en woonden alle omcirkelden letterlijk bij mij in. Ik had ze uitgenodigd. Hierdoor was ik tevens kwetsbaar geworden. Gebeurde er iets met een ander in mijn cirkel, dan voelde ik dat ook. Was er ruzie binnen de cirkel, dan voelde ik de strijd in mijzelf. Alles wat binnen mijn cirkel gebeurt, komt zo letterlijk voelbaar fysiek bij mij binnen. Omdat je je vanuit afhankelijkheid goed wilt - blijven – voelen, ga je keepen, bordjes van anderen omhoog houden zonder dat dit iets oplost en jij jezelf weggeeft en verliest. Je geeft dan nog meer (zelf)vertrouwen, levensvreugde, energie, liefde voor jezelf, passie, levenskracht, etc. weg aan de anderen die bij je inwonen.
Verdwijnt iemand even of kortere of langere tijd uit je cirkel, dan voel je je niet meer compleet en voel je je leeg. Je wacht dan ongemerkt tot hij of zij weer terugkomt. Of je houdt afhankelijk contact om de leegte even op te vullen. Nu snap ik dat wanneer ik alleen op reis was ik mij incompleet voelde, soms zelfs innerlijk eenzaam en dat ik daardoor moeilijk kon genieten van wat het leven mij bood. Ik wilde weer naar huis! Ik wilde me weer compleet voelen.
De meeste mensen hebben op vergelijkbare wijze mensen in hun cirkel geplaatst. Wanneer mensen elkaar ontmoeten, haken deze cirkeltjes vaak als (trouw)ringen in elkaar. Ik heb jou nodig en jij mij. Op deze wijze vormen wij vanuit wederzijdse afhankelijkheid mondiaal een netwerk. De cirkel van bijvoorbeeld jouw partner hoeft niet overeen te komen met die van jou. In een nieuwe relatie bijvoorbeeld hoeft de ander zich niet compleet te voelen met jouw kinderen, vrienden, etc. terwijl jij dat wel zo voelt. Dit vlechtwerk is zo een voedingsbodem voor veel strijd, onbegrip en jaloezie. Jaloezie ontstaat wanneer je jezelf innerlijk onzeker en dus leeg voelt op een bepaald vlak. En het zijn juist de mensen binnen jouw cirkel die jou daarin triggeren. Zonder hen voel je namelijk die onzekerheid weer.
Strijd en onbegrip zorgen ervoor dat mensen elkaar weer uit hun cirkel duwen of er zelf uitstappen. Hoe dan ook er ontstaat een leegte, die het liefst zo snel mogelijk weer moet worden opgevuld. Bovenstaande verklaart waarom sommigen direct na of zelfs voor het eindigen van een relatie een nieuwe starten.
Velen hebben zo geleefd, maar dit leidt niet tot oplossingen. Deze situatie leert ons dat wij dan geen eenlingen meer zijn maar meerlingen. Deze situatie stimuleert ons nu naar binnen te gaan en bewust te worden van datgene wat wij bij ons dragen en wat ons zo afhankelijk maakt van die ander.

Niemand wil zich eigenlijk afhankelijk voelen. Afhankelijkheid leidt tot aanpassing, irritaties en onbegrip. Wij willen ook zonder hulp van een ander kunnen staan.

Wanneer het jouw tijd is om zelf te gaan staan, éénling te worden, merk je dat vanzelf. Er stappen dan mensen uit jouw cirkel. En diegene die eruit stappen - op welke wijze dan ook - hebben jou voor je gevoel het meest 'compleet' gemaakt. Zonder die ander kan jij jezelf - overdreven gezegd - niet staande houden.

Wanneer het jouw tijd is om weer een eenling te worden - vol in jouw kracht te gaan staan - merk je dat vanzelf. Er stappen dan mensen uit jouw cirkel. En diegene die eruit stappen - op welke wijze dan ook - hebben jou voor je gevoel eerder het meest ‘compleet’ gemaakt. Om weer eenling te worden moet je voor onbepaalde tijd even alleen zijn met jezelf. Jij moet dit proces ook alleen doen, juist zonder steun van de mensen de jij in jouw cirkel had uitgenodigd en nu denkt nodig te hebben. Je wordt geholpen in dit proces, doordat mensen er ook even niet voor jou kunnen zijn hoeveel zij ook van jou houden. Geloof me, ook zij gaan nu door dat proces omdat jij wellicht ook een onderdeel vormde van hun cirkeltjes. En gebeurt er iets met jou, dan voelt de rest dat natuurlijk ook.
Weerstand bieden aan dit proces waar jij kennelijk nu aan toe bent, geeft in eerste instantie pijn, gevoelens van in de steek gelaten worden, afgescheidenheid, onmacht en gemis. Deze weerstand wordt veroorzaakt door onze ballast en angst voor onze eigen innerlijke kracht en liefde. Eenling of individu zijn, betekent niet alleen zijn. Het betekent één zijn met jezelf in het samenzijn. Wanneer je je uiteindelijk de weerstand hebt opgegeven aan deze ogenschijnlijke gedwongen innerlijke reis, dan zul je zien dat het een mooi proces is waarbij je de angst voor jezelf en jouw innerlijk gebrek aan (zelf)vertrouwen kunt loslaten. Nadat ik eenmaal tot dit inzicht was gekomen, heb ik de door mij gecreëerde cirkel afgebroken en bewust om mijzelf een cirkel geplaatst.

Stap voor stap ben ik mijn eigen 'dooier' weer gaan vullen door alle levensenergieën, levenskrachten en positieve expressies die ik in mijn leven(s) heb afgegeven weer terug te halen. Ik voelde mij met de dag meer in mijn eigen kracht staan. Ik bouwde zo mijn eigen fundament waardoor ik kon staan - op eigen kracht - zonder te leunen op anderen. In de Jassentechniek workshops leer ik jou om m.b.v. de Jassentechniek jouw eigen fundament weer op te bouwen.Meer tips?

Wil je meer tips voor het verbeteren van je gezondheid, bel ons en maak een afspraak voor een individueel - telefonisch - consult 0412-655987 of bestel het boek 'De Jassentechniek' met meer inzichten, tips en CD met Jassentechniek loslaat-sessie. De Jassentechniek helpt je met gezonder worden.